Browsing Πτυχιακές εργασίες by Title
Now showing items 113-132 of 325
-
Εμπορικά ασπόνδυλα:Ολοθούρια - Καλλιέργεια, Μέθοδοι επεξεργασίας & Προϊόντα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-24)Τα Ολοθούρια ταξινομούνται στα εχινόδερμα και είναι θαλάσσιοι οργανισμοί με παγκόσμια εξάπλωση. Αρκετά είδη ολοθούριων θεωρούνται εκλεκτά εδέσματα και αφού υποβληθούν σε κατάλληλη επεξεργασία, διατίθενται προς πώληση, ... -
Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης που συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη διατροφή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-31)Οι εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη διατροφή με βάση το κρέας και να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες διατροφικές ... -
Εναλλακτικές τεχνικές συντήρησης προϊόντων κρέατος με σκοπό την παράταση του χρόνου ζωής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-09-26)Το κρέας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν για τη διατροφή του ανθρώπου. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης κατατάσσεται ως μια από τις μεγαλύτερες δαπάνες των νοικοκυριών. Το κρέας μπορεί να καταναλωθεί τόσο αυτούσιο, ... -
Εντερικός μικροβιόκοσμος: ένας πιθανός στόχος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Ο εντερικός μικροβιόκοσμος αποτελεί το σύνολο των συμβιωτικών μικροοργανισμών του ανθρώπινου εντέρου, στο οποίο λαμβάνουν χώρα πληθώρα σημαντικών λειτουργιών όπως η σύνθεση βιταμινών, ο καταβολισμός βιομορίων, η ρύθμιση ... -
Εντερόκοκκοι σε τρόφιμα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-06)Οι εντερόκοκκοι ή αλλιώς εντερικοί κόκκοι είναι μικροοργανισμοί και ειδικότερα βακτήρια γαλακτικοί οξέος. Επιπλέον, είναι προαιρετικά αναερόβια βακτήρια που διατάσσονται μεμονωμένα ιδανικά όμως αναπτύσσονται στους 350C ... -
Εντεροβακτήρια που συναντάμε στα τρόφιμα και η συμπεριφορά τους στα αντιβιοτικά
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-04) -
Εντοπισμός νοθείας στα αλκοολούχα ποτά με χρήση υγρής χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας και μεταβολομικής
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11)Η ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών είναι ευεργετική για την υγεία. Ορισμένα οφέλη προέρχονται άμεσα από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και άλλα από την υψηλή περιεκτικότητα των αλκοολούχων ποτών σε διάφορες πολυφαινολικές ... -
Εξατομικευμένη διατροφή: οι μελλοντικές κατευθύνσεις και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για την επιστημονική κοινότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-22)Η διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί έναν σημαντικό πυρήνα στην ζωή του ανθρώπου. Σύμφωνα με την δανεική λατινική ρήση «menssanaincomporasano» (μτφ. νους υγιής εν σώματι υγιή) η διατροφή επηρεάζει πολλούς τομείς ... -
Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-28)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ... -
Επεξεργασία υγρών τροφίμων με παλμικά ηλεκτρικά πεδία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-21)Στην παρούσα εργασία γίνεται πρωτίστως ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας με σκοπό να οριστούν τα βασικότερα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κατά την επεξεργασία υγρών τροφίμων με παλμικά ηλεκτρικά πεδία (PEF). Μια ... -
Επίδραση μετά απο προσθήκη σταθεροποιητικών παραγόντων στην αφροποιητική ικανότητα νωπού γάλακτος για χρήση στην εστίαση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-11)Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η παρασκευή δύο προϊόντων γάλακτος τύπου Barista, από νωπό γάλα, με σκοπό την επαγγελματική τους χρήση στο χώρο της εστίασης. Τα δύο προϊόντα μελετήθηκαν ως προς τις ρεολογικές τους ... -
Επίδραση της αποθήκευσης στα βιοενεργά συστατικά καινοτόμων προϊόντων πλούσιου ζυμαριού εμπλουτισμένων με αλεύρι κάνναβης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η επίδραση της αποθήκευσης στα βιοενεργά συστατικά καινοτόμων προϊόντων πλουσίου ζυμαριού (τσουρεκιών). Τα προϊόντα αυτά εμπλουτίστηκαν με άλευρο κάνναβης και υποκατέστησαν το άλευρο σίτου ... -
Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11) -
Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Η ελεύθερη ρίζα είναι ένα άτομο ή μόριο που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια και είναι ικανό για ανεξάρτητη ύπαρξη. Υπάρχουν ενδογενείς ελεύθερες ρίζες αλλά μπορούν να παραχθούν και από εξωγενείς παράγοντες. ... -
Επίδραση της θερμοκρασίας συντήρησης στην μικροβιολογική σταθερότητα διαφόρων ειδών γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)Το γάλα κατέχει στην διατροφή του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ιδιαίτερα πλούσιας θρεπτικότητας του και πληθώρας οφελών που προσφέρει. Στην παρούσα πτυχιακή ... -
Επίδραση της προσθήκης αποξηραμένου βασιλικού επί των ρεολογικών ιδιοτήτων ζυμαριών άλευρου σίτου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04)Τα αρωματικά φυτά αποτελούν σημαντική πηγή βιοδραστικών ενώσεων. Η προσθήκη τους στο άλευρο σίτου κατά την παρασκευή αρτοσκευασμάτων μπορεί να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη ουσιών με οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ρεολογικές ... -
Επίδραση του πορώδους στην ποιότητα των τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-02)Τα τρόφιμα θεωρούνται υλικά με δομική πολυπλοκότητα η οποία απορρέει από την ετερογενή προέλευσή τους. Αυτή η δομική πολυπλοκότητα είναι συνυφασμένη με διαφορετικές δομικές ιδιότητες οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο τις ... -
Επίδραση των μεθόδων ξήρανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταυρανθών λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-11)Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει την επίδραση που έχουν οι διάφοροι μέθοδοι ξήρανσης στα σταυρανθή λαχανικά, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων αποτελεί το λάχανο, η ρόκα, το ρεπάνι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα ... -
Επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ, γκίνγκο μπιλόμπα: χημική σύσταση και βιολογική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη χημική σύσταση και βιολογική δράση των βοτάνων: επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ και γκίνγκο μπιλόμπα -
Εργογόνα βοηθήματα, τα αμινοξέα και ο ρόλος τους στην άσκηση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)Σκοπός της πτυχιακής αυτής εργασίας είναι να αναλυθούν αμινοξέα τα οποία έχουν βρεθεί βάσει μελετών ότι συμβάλλουν στον αθλητισμό ως βοηθήματα για την αύξηση της απόδοσης του αθλητή, καθώς και να διαπιστωθεί εάν αξίζει ...