Πλοήγηση ανά Ακαδημαϊκό Τμήμα "Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων"
Αποτελέσματα 140-159 από 393
-
Εξατομικευμένη διατροφή: οι μελλοντικές κατευθύνσεις και οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για την επιστημονική κοινότητα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-22)Η διατροφή από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί έναν σημαντικό πυρήνα στην ζωή του ανθρώπου. Σύμφωνα με την δανεική λατινική ρήση «menssanaincomporasano» (μτφ. νους υγιής εν σώματι υγιή) η διατροφή επηρεάζει πολλούς τομείς ... -
Εξέλιξη των τροφίμων. Ασφάλεια και νέες τάσεις
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-10-28)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εξέλιξη των τροφίμων, η ασφάλεια και οι νέες διατροφικές τάσεις που παρουσιάζονται. Ο άνθρωπος μέσα από τη διατροφή του λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ... -
Επεξεργασία των παραπροϊόντων απόσταξης αρωματικών φυτών για εφαρμογή τους στη συντήρηση τροφίμων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-19)Η παρούσα εργασία παρουσιάζει μια εκτενή μελέτη των χαρακτηριστικών και της δυνατότητας εφαρμογής των παραπροϊόντων απόσταξης των αρωματικών φυτών: λεβάντα (Lavandula angustifolia), τριαντάφυλλο (Rosa damascena) και ρίγανη ... -
Επεξεργασία υγρών τροφίμων με παλμικά ηλεκτρικά πεδία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-21)Στην παρούσα εργασία γίνεται πρωτίστως ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας με σκοπό να οριστούν τα βασικότερα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα κατά την επεξεργασία υγρών τροφίμων με παλμικά ηλεκτρικά πεδία (PEF). Μια ... -
Επίδραση μετά απο προσθήκη σταθεροποιητικών παραγόντων στην αφροποιητική ικανότητα νωπού γάλακτος για χρήση στην εστίαση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-11)Στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η παρασκευή δύο προϊόντων γάλακτος τύπου Barista, από νωπό γάλα, με σκοπό την επαγγελματική τους χρήση στο χώρο της εστίασης. Τα δύο προϊόντα μελετήθηκαν ως προς τις ρεολογικές τους ... -
Επίδραση της αποθήκευσης στα βιοενεργά συστατικά καινοτόμων προϊόντων πλούσιου ζυμαριού εμπλουτισμένων με αλεύρι κάνναβης
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Σκοπός αυτής της εργασίας ήταν η επίδραση της αποθήκευσης στα βιοενεργά συστατικά καινοτόμων προϊόντων πλουσίου ζυμαριού (τσουρεκιών). Τα προϊόντα αυτά εμπλουτίστηκαν με άλευρο κάνναβης και υποκατέστησαν το άλευρο σίτου ... -
Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03-11) -
Επίδραση της διατροφής στο οξειδωτικό στρες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Η ελεύθερη ρίζα είναι ένα άτομο ή μόριο που περιέχει ένα ή περισσότερα ασύζευκτα ηλεκτρόνια και είναι ικανό για ανεξάρτητη ύπαρξη. Υπάρχουν ενδογενείς ελεύθερες ρίζες αλλά μπορούν να παραχθούν και από εξωγενείς παράγοντες. ... -
Επίδραση της θερμοκρασίας συντήρησης στην μικροβιολογική σταθερότητα διαφόρων ειδών γάλακτος
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-09-29)Το γάλα κατέχει στην διατροφή του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες χρόνια βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ιδιαίτερα πλούσιας θρεπτικότητας του και πληθώρας οφελών που προσφέρει. Στην παρούσα πτυχιακή ... -
Επίδραση της προσθήκης αποξηραμένου βασιλικού επί των ρεολογικών ιδιοτήτων ζυμαριών άλευρου σίτου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04)Τα αρωματικά φυτά αποτελούν σημαντική πηγή βιοδραστικών ενώσεων. Η προσθήκη τους στο άλευρο σίτου κατά την παρασκευή αρτοσκευασμάτων μπορεί να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη ουσιών με οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οι ρεολογικές ... -
Επίδραση των μεθόδων ξήρανσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταυρανθών λαχανικών
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-11)Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει την επίδραση που έχουν οι διάφοροι μέθοδοι ξήρανσης στα σταυρανθή λαχανικά, χαρακτηριστικά παραδείγματα των οποίων αποτελεί το λάχανο, η ρόκα, το ρεπάνι, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Τα ... -
Επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ, γκίνγκο μπιλόμπα: χημική σύσταση και βιολογική δράση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-16)Η παρούσα εργασία αναφέρεται στη χημική σύσταση και βιολογική δράση των βοτάνων: επιμύδιο, τζινσενγκ, τζίντζερ και γκίνγκο μπιλόμπα -
Επισκόπηση της μικροβιακής οικολογίας και των διαδικασιών ζύμωσης κόκκων καφέ – Επίδραση στην ποιότητα του αφεψήματος.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-29)Ο καφές αποτελεί ένα από τα πλέον προσφιλή ροφήματα παγκοσμίως και αυτό δικαιολογεί, σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος εδώ και πολλές δεκαετίες. Η κατά κεφαλή κατανάλωση ... -
Επισκόπηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών ενός φάσματος δειγμάτων ΄΄Ελληνικού΄΄ καφέ. Παράγοντες διαφοροποίησης και συσχετισμός με χημικούς δείκτες
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-07-05)Ο ΄΄ελληνικός΄΄ ή καλύτερα ΄΄τούρκικος΄΄ είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα καφέ στην Ελλάδα που σερβίρεται σε μικρό φλιτζάνι με αφρό (στο επάνω μέρος) και ίζημα- (στο κάτω μέρος) και ανήκει στην κατηγορία ροφημάτων καφέ που ... -
Επισκόπηση των φυσικών και βιοχημικών διαδικασιών μετασχηματισμού των σπερμάτων κακάο σε σοκολάτα: Διαμόρφωση του flavour – «Χαρακτήρας» του κακάο.
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-29)Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τις φυσικές και βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα κατά το μετασχηματισμό κόκκων κακάο σε σοκολάτα και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση του ιδιάζοντος flavour ... -
Εργογόνα βοηθήματα, τα αμινοξέα και ο ρόλος τους στην άσκηση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-06-27)Σκοπός της πτυχιακής αυτής εργασίας είναι να αναλυθούν αμινοξέα τα οποία έχουν βρεθεί βάσει μελετών ότι συμβάλλουν στον αθλητισμό ως βοηθήματα για την αύξηση της απόδοσης του αθλητή, καθώς και να διαπιστωθεί εάν αξίζει ... -
Εύρεση φυσικών ενώσεων με αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι τροφιμογενών νοσημάτων με υπολογιστικά εργαλεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-02-28)Στα συσκευασμένα τρόφιμα η ανάπτυξη καθώς και η επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών δύναται να προκαλέσει σοβαρές τροφικές ασθένειες διακυβεύοντας την ασφάλεια καθώς και την ποιότητα των τροφίμων. Βακτήρια όπως, Salmonella ... -
Ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-12)Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας στην ανθρώπινη υγεία. Η μαστίχα (Pistacia Lentiscus var Chia) καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα του νησιού της Χίου. Οι ιδιαίτερες ... -
Ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό των φυτικών εκχυλισμάτων από βότανα της ελληνικής χλωρίδας
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-03-03)Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών εκχυλισμάτων στον οργανισμό του ανθρώπου από βότανα της ελληνικής χλωρίδας. Εκχύλισμα ονομάζεται κάθε παράγωγο υγρού, προερχόμενο ... -
Εφαρμογές HACCP στην Ελλάδα
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07-25)To HACCP αποτελεί ένα σύστημα προληπτικού ελέγχου των βιομηχανιών τροφίμων για την ενίσχυση της ασφάλειας των αγαθών τους και την προστασία της υγείας του καταναλωτή. Τα ακρωνύμια της λέξης HACCP προέρχονται από τις αγγλικές ...